ARA QUE SONA L’ESTATUT…

El dia de l’ós, d’en Joan-Lluís Lluís, és la història d’una jove afincada a Barcelona que, en conèixer la mort de la seva mare, agafa un tren per tornar al seu poble natal a l’altre banda dels Pirineus, a Prats de Molló, a la Catalunya Nord.

La Bernadette baixa del tren a Perpinyà i al pujar a Prats, entra en una mena de poble al que li passa alguna cosa que, es perceb de seguida, no és normal.

Com és que la Bernadette ha de passar controls militars a les portes de Prats com si fos una ciutat medieval? Som al 2002 o 2003… potser es tracta d’un control per capturar terroristes que volen travessar els Pirineos pujant precisament per Prats? Aviat veiem que no… què succeeix, doncs?

Els estranys del llibre continuen a mida que llegim. La Bernadette ens fa veure que, encara que no és el cas de la seva família, al Prats al que arriba, els «soldats francesos» considerats clarament invasors s’allotjen a les cases dels civils tot i disposar d’un castell militar ben bé al damunt del poble.

I un que va llegint es pregunta… d’on han de ser els soldats a Prats del Molló sinó francesos? I per què són considerats invasors? I per què aquests soldats viuen a les cases de la gent del poble? On s’ha vist que els soldats s’allotjin, a la força, a casa dels civils, dels veïns?

I continuem. I llegim que tot el poble està atemorit perquè algú ha donat l’alarma que un ós ronda el municipi i això, sembla ser, ronda la catàstrofe perquè segons una llegenda que quan l’ós torni a les contrades, una verge se l’entregarà i el poble patirà un trasbals que acabarà amb l’expulsió dels francesos… Així. Tal qual.

Això es complica… Que vol dir expulsar els francesos del seu propi país?

Però bé… no cal continuar, en aquest text, per aquesta línia… El dia de l’ós és un llibre enigmàtic «per se», aparentment ple de anacronismes incomprensibles. Cal avançar i avançar en la seva lectura per anar sospitant el quid de la qüestió, el quid que li dona sentit i coherència.

Joan-Lluís LLuís esgrimeix un català sencer, sobri, arrelat, quasi rural. Perfectament en sintonia amb la història que acull.

L’estructura combrega amb el que sembla ser la intenció del text en aquesta obra i que té a veure clarament amb la història i realitat lingüística d’aquest poble de la Catalunya Nord.

Una lectura tranquil·la, interessant i molt adient ara la qüestió de l’Estatut està a l’ordre del dia.

 

LLUIS, Lluís-Joan. El dia de l’ós (La Magrana). 107 pàgs., preu : 13,00 euros.