Quatre notes de lectura: «De fora vingueren», de Matthew Tree.

És un dels llibres de la proposta «Tardor Literària» a Argentona.

Aquest any la Tardor presenta autors no catalans que escriuen en llengua catalana.

No havia llegit abans res de Matthew Tree.

Resumint molt, «De fora vingueren» tractaria del segrest d’una petita illa anglesa, per part d’un grup d’africans, en l’era pre-mòvil, per a transmetre un missatge a la humanitat.
Ara, segurament si no fos per la contraportada es trigaria molt, potser massa, en entendre el quid de la història i poder seguir-la adequadament.

La novel·la compta amb tres narradors de pes, el metge, l’africà integrat (el traïdor) i el nen. Aquesta trilogia de veus és interessant perquè aporta tres perspectives del que està passant, tres maneres diferents d’estar i veure el món, però aquestes veus tendeixen a confondre’s i, sovint, els lectors, sabem que parla l’una o l’altre pel contingut i no per les característiques de la pròpia veu.

La història té un ritme ràpid que distreu al lector de la reflexió concentrant-lo en l’acció. En contrapartida, ofereix un entramat d’històries més o menys interessants: la del metge i l’agent de policia, la mare, la Lucy i el noi, la Lucy i l’africà…

Ara, a mida que la història avança perd la poca versemblança que tenia. La invasió, la reacció de les autoritats, el panfletisme…

En fi…

Aquí la contraportada, per fer memòria…

Coldwater bay, un poble apartat de la costa meridional de l’illa de Wight, es troba tot d’una assetjat per un grup d’africans que hi ha anat expressament per això. Un metge racista de vacances, dos adolescents enamorats sota la tutela i el contacte dels africans dins el poble contemplen l’evolució dels esdeveniments cadascun des del seu putn de vista. Una novel·la ambiciosa i original que ens porta per un camí apassionant entre la comicitat i l’horror.


Fitxa del llibre
De fora vingueren
Matthew Tree
Traducció de Jordi Cussà
Editorial Columna, Barcelona 2016